maanantai 6. tammikuuta 2014

Elämää joulun jälkeen

Niin kuin vanhassa Kummeli-sketsissä lauletaan, "joulu meni jo". Tällä kertaa joulu jäi viettämättä täällä blogissa, koska sitä vietettiin ihan vaan kotona. Puolentoista viikon joululoma meni lähinnä tehdessä ei-mitään, ilmeisesti viime keväästä asti jatkunut lomaton työputki vaati nyt verojaan. Kelit eivät houkutelleen ulkoiluun, enkä viitsinyt edes blogata. Uudenvuoden aaton aattona kaiveltiin Pupun polkupyörä varastosta taas esille, kun pihasta sulivat viimeisetkin jäät ja päästiin taas harjoittelemaan pyöräilyä. Tipu ei viihdy pihalla ollenkaan, kun ei ole trampoliinia eikä lunta.

Joulun alla valmistui vielä kaksi paria virkattuja sukkia Taikalehden joulukalenterin ohjeella. Naisten sukat tein ohjeen mukaan Nallesta ja miesten sukat samalla silmukka- ja kerrosmäärällä seiskaveikasta. Ovathan nämä ihan hauskoja, mutta koska kiinteillä silmukoilla virkattu pinta ei ole läheskään niin joustavaa kuin neulottu, ne on vaikeampi pukea, eivätkä ne istu yhtä hyvin kuin neulotut.
Lisäksi joulun alla valmistui vielä yksi baktus-huivi vaaleanpunaisesta Novitan Bambu-langasta, mutta se jäi näköjään kuvaamatta. Nyt voitte kaikki kuvitella tähän sen huivin. Baktuksia löytyy aikaisemmista postauksista jo useampia, sieltä voitte käydä lunttaamassa, jos malli on vieras.

Joululahjaneuleiden jälkeen olikin aika tehdä jotain omalle porukalle. Ensimmäisenä vuorossa Pupu. Pupu on pitänyt paljon alunperin Tipulle tehtyä punaista neulesettiä, johon kuuluu mekko, polvisukat ja huivi. Mekon helma on viime kuukausina kuitenkin uhkaavasti lyhentynyt, nyt se peittää enää hädin tuskin pöksyt. Tein Pupulle mieluisan setin tilalle uuden, saman värisenä ja samaan tyyliin. Vanha setti oli pitsineuletta, tällä kertaa huvitti tehdä palmikoita. Lankana käytin Novitan Woolia ja Sinellistä ostettua pörrölankaa.
Pupu täytti joulun alla kuusi vuotta (mihin minun vauva on joutunut?), pituutta on pikkuisen toista metriä. Mekon aloitin yläpäästä kuudellatoista palmikolla. Puolet palmikoista jätin pois muutaman kierron jälkeen ja tein tilalle sileää nurjaa. Lisäykset jokaisen jäljelle jäävän kahdeksan palmikon molemmissa reunoissa joka 16. kerroksella. Helmaan tein muutaman kerroksen ainaoikein neuletta pörrölangalla. Ja lopuksi tein vielä kapeat olkaimet nappeineen.
Palmikkovartiset polvisukat on tehty ihan perussukan ohjella varresta alkaen. Pörröreunuksen tein viimeiseksi.
 Huivin tein Knittyssä 2006 julkaistun Calorimetryn ohjetta ulkomuistista mukaillen. Tipun alkuperäisen setin tein niihin aikoihin, kun ohje julkaistiin. Yllättävän mukavasti nuo palmikotkin taipuivat lyhennettyihin kerroksiin. Ja tietysti huivikin tarvitsi pörröreunukset.
Joulun, uudenvuoden ja loppiaisen vapaapäivät alkavat olla nyt takana ja paluu arkeen edessä. Neuleaikaa jää siis taas paljon vähemmän. Vaan ei auta, ja kyllä se arkikin on ihan mukavaa, vaikka kiireistä onkin. Nyt on puikolla heppakuvioinen neuleliivi Tipulle, ja sen jälkeen ehkä saapassukat Pojalle. Sitten ehkä lopulta itselle kovasti tarpeeseen tuleva neuletakki, joka on siirtynyt kiireellisempien neuleiden tieltä jo viime kesästä asti. Langat ja idea on, ohje vaatii vielä vähän suunnittelua.